bardakta mısır Değerleri
Yüksek Besin Değeri
Mısır, besin değeri yüksek olup; her 100 gramında 8.5 gram protein, 73 gram nişasta, 4.3 gram yağ, 72.2 gram karbonhidrat, 22 miligram kalsiyum, 21 miligram fosfor, karoten ve çeşitli vitaminler bulunur. Mısırdaki selüloz miktarı pirinç ve buğday unundakinden 7 kat ve karoten miktarı 5 kat fazladır.
Tatlanma döneminde hasat edildiğinde mısır sapı ve başağı körpe ve sulu, yüksek besin değerine sahip, kaba lifi daha azdır ve süt inekleri için ideal bir doğal yem olarak kullanılabilir. Endüstriyel sahada mısır alkol, bira, asetaldehit, asetik asit, aseton, n-butanal ve diğer maddelerin üretiminde kullanılabilmektedir. Mısır nişastasından yapılan mısır şurubu renksiz ve şeffaf olup, yüksek miktarda fruktoz içerir. Bal tadındadır. Şeker kamışı şekerinden daha tatlıdır ve yüksek kaliteli şekerleme, kek, ekmek, reçel ve çeşitli içeceklerin yapımında kullanılabilir.
Servis ambalajı: 500 g Servis miktarı: 100g
Her 100 gramda
Enerji 85 kcal
Protein 1.2 g
Toplam Yağ 0.4 g
Doymuş 0.4 g
Doymamış –poli 0 g
Doymamış -mono 0 g
Kolesterol 0 g
Karbonhidrat 19.2 g
Şekerler 6.1 g
Nişasta 4.7 g
Lif 2.9 g
Sodyum 0 g
Sağlıkla İlgili
Mısır idrar ve safra söktürmesi ve kan basıncını ve kan şekerini düşürmesi nedeniyle önemli bir tıbbi etkinliğe sahiptir. Mısırdaki sitisterol ve odun selülozu idrar söktürülmesi ve safra salgılanmasının artırılmasında tıbbi etkinliğe sahiptir ve nefritli, hipertansiyonlu ve obez insanlarda benzersiz bir tedavi özelliği gösterir. Mısırda bulunan lesitin kan damarlarındaki kolesterol plaklarını eritip yok edebilir ve damar sertliğin önleyebilir.
Mısırdaki yağ miktarı pirinç ve buğday unundakinden daha fazladır. Bunların çoğu doymamış mono yağ asitleri tarafından oluşturulur ve kan basıncının düşürülmesine, damarların yumuşatılmasına, hücre bölünmesinin artırılmasına ve hipertansiyon, şeker, kabızlık ve benzeri problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Amerikalı bir bilim insanının yaptığı yeni bir çalışma mısır tüketiminin artmasının beyin fonksiyonlarının bozulmasının önlenmesine, vücut dayanıklılığının artmasına ve yaşlılığın gecikmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Mısırın kanserin önlenmesindeki etkisi oldukça önemlidir. Mısırdaki antioksidanlar ömrü uzatır ve az miktardaki glutathion varlığı nedeniyle oksijen taşınmasını artırır, normal hücre solunumunu sağlar ve aynı zamanda kötü huylu tümörlere moleküler oksijen gidişine önler. Böylece, detoksifikasyondan sonra kanser yapıcı maddelerin sindirim sistemi yoluyla atılmasını sağlar. Mısırda bulunan selüloz bağırsak ve mide hareketlerini artırarak bağırsaklardaki sindirilmemiş besinin sindirilmesine yardımcı olur; bu da, bağırsak kanserinin önlenmesine yardımcı olur. Mısır sürgünü Yüksek miktarda lizin içerir. Lizin, kanser ilaçlarının yan etkilerini kontrol edebilir ya da azaltabilir.
Süzüntü (Perfusate) formdaki körpe mısıra bilim insanları tarafından “altın mısır” denildiğinin vurgulanmasında yarar vardır. Bunun nedeni, mısırın çok aktif olan ve çok besleyici olmalarının yanı sıra vücutta kolayca emilebilen fizyolojik etkili enzimler içermesidir..
bende ibs hastalığı var ve sürekli ilaç kullanmaktayım fakat mısır yediğimde hastalığımdaki rahatsızlık çok azalmakta sizlere tavsiyem muhakkak mısırı yemelisiniz mide ve bağırsak için faydasını çok gördüm fakat patlamış mısır ibs hastalığı için malesef faydalı olmuyor